MHz RAM

Příspěvekod DogeTennant » 16 říj 2019, 17:51 VIP

• Komponenty v PC:

Základní Deska: MSI B450 TOMAHAWK
Procesor: AMD Ryzen 5 2600x
RAM: 16gb (2x8 3200MHz) DDR4 CL16
Grafická karta: NVIDIA GeForce 1060 6GB Gainward

No mám jenom takovou malou otázku. Jak poznám jestli mi ramky běží na 3200MHz? :D

CPU-z mi ukazuje 1600 ale co jsem se tak dočetl tak jelikož mám dual-channel, tak by to mělo být v pohodě, protože jako 1600+1600=3200, ale v task manageru mi to taky ukazuje 1600 a to mi jeden kámoš říkal že to prej nemá :D Že on prej má třeba 1600Mhz ramky a v CPU-z mu to ukazuje 800 ale v task manageru 1600

Potom jsem zkoušel tenhle příkaz do CMD "wmic memorychip get speed"

S tím že mi vyjelo
"
Speed
3200
3200
"

Tak se chci zeptat jestli mi fakt běží tak jak mají, nebo ne,

předem díky :D
ObrázekObrázekObrázekObrázek
DogeTennant
Minecraft HLSA
Minecraft HLSA

MHz RAM

od Rumcajz » 16 říj 2019, 17:51

A uz jsi vyzkousel treba tohle? Rumcajz
Rumcajz
Rumcajz
Patriot
Rumcajz

Re: MHz RAM

Příspěvekod ericek111 » 16 říj 2019, 21:35

Tak to naozaj nefunguje. :D

DDR (Double Data Rate) RAMky "prenášajú" dáta na nábežnej aj zostupnej hrane hodinového signálu, čiže 2x za "tick". To, čo Ty nastavuješ v BIOSe je počet prenosov (Megatransfers) za sekundu - 3200 MT/s. V skutočnosti však zbernica tiká na frekvencií 1600 MHz.

Dual channel je len spôsob zapojenia, kedy sa jeden pamäťový radič (obvod v procesore) stará o jednu časť modulov a druhý radič o druhú. Sú to fyzicky oddelené obvody so samostatnými cestičkami - preto sa väčšinou vkladajú RAMky do dosky "ob-slot". Procesor môže mať aj 4 (AMD Threadripper), 6 (Intel Xeon) či 8 (AMD EPYC) pamäťových kanálov. Fungujú paralelne pre zvýšenie výkonu, ale s frekvenciami to nemá spoločné nič.

Ak Ti CPU-Z ukazuje 1600 MHz, tak máš 3200 MT/s, čo je správne a všetko funguje, ako má. :)

e. Doge: super díky!
You either die a сука, or live long enough to become a блять.
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ericek111
CS:GO Admin
CS:GO Admin

Zpět na Vyriešené topicy