{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Jak legálně cheatovat? #2

Napsal F3N0M3N dne 18.02.2021 pro sekci GS
Legálně cheatovat? To může být sen mnoha hráčů nebo naopak noční můra. V této sérii článků se vám pokusím popsat, jak je to možné a v jaké hře. Jak na dané situace budou reagovat vývojáři her? Dnes se pojďme podívat na gamepad, který zničil herní zážitky mnoha hráčům ve hře NBA 2K21.

Ve druhé epizodě článku Jak legálně cheatovat se podíváme na gamepad, který zničil herní zážitek mnoha hráčům a přinesl snadné vítězství jejich soupeřům ve hře NBA 2K21. Díky speciálnímu módovanému kontroleru (modded controller) byli a stále jsou hráči schopni trefit téměř každou střelu s jakýmkoliv hráčem a opět jim za to nehrozil ani nehrozí ban do hry. Dalo by se také říct, že mohli legálně i ve hře jako je NBA používat aimbot, stejně jako hráči Fortnite, o kterých jsem psal ve svém předešlém článku.

Pro začátek je také nutno podotknout, že NBA 2K není žádná "béčková" hra, ale jedná se o "sportovní simulátor" podobný jako například FIFA. O NBA 2K se navíc říká, že je z těchto sportovních her nejvíce realistická a propracovaná a své soupeře na gaming trhu s basketbalovým kontextem nechává daleko za sebou. V ČR bohužel nejde o příliš populární hru, ale v basketbalově více založených zemích má spoustu svých fanoušků.

 

Ačkoliv mnoho hráčů odsuzovalo 2K sports za to, že v letošní NBA 2K21 nepřibylo nic nového a jedná se už 3 jdoucí roky po sobě o stejnou hru jen s jiným názvem, tak opak byl pravdou. NBA 2K představilo spoustu novinek a jednou z nich byla zbrusu nová možnost nastavení tzv. "shot aimingu", který si hráč může úplně vypnout a střílet klasickým způsobem jako v předcházejících letech (podržíte tlačítko, případně joystick a pustíte v moment, kdy chcete vystřelit podle shot metru) a nebo zapnout pro střelbu (případně i pro nájezd tzv. layup), kde už hráč musel hýbat joystickem a ve velice krátkém čase zamířit do správné pozice, aby byla jeho střela na koš úspěšná. Nový způsob střelby byl mnoha hráči odsuzován, přeci jen se jedná o poměrně složitý mechanismus střelby v této hře, ale pokud ho hráči trénovali, měli vyhráno, je totiž efektivnější a úspěšnější při správném provedení.

S příchodem této funkce se brzy začaly dostávat do popředí speciální módované gamepady neboli modded controllery pro PS4, které se na trhu vyskytovaly už dlouhou dobu před vydáním hry NBA 2K21, ale pro herní komunitu NBA nebyly příliš známé, respektive je nebylo v předchozích ročnících hry využít, ale to se brzy změnilo. Na konci září 2020, jen pár dní po vydání hry, se začaly na internetu objevovat videa, kde hráči prakticky nebyli schopni minout střelu na koš a předváděli se, jak mají natrénovanou střelbu s novou funkcí shot aimingu. Netrvalo dlouho a ostatní uživatelé odhalili jejich praktiky, že jde o módovaný gamepad, kdy za stisknutí jednoho tlačítka díky scriptu načasují každou střelu naprosto perfektně, a tak se vždy trefí.

Realita však vypadala nějak takto:

Nyní se nabízí otázka, jestli jde skutečně o legální cheating či nikoliv. Prakticky šlo o legální cheating, ale reálně to bylo něco za, co by byl hráč pravděpodobně potrestán, pokud by bylo možné odhalit, že skutečně střílí za použití nějakého scriptu, ale to nebylo možné. Gamepady, které toto umožňují, totiž po stisknutí tlačítka vyšlou do hry případně do serveru, který vše zpracovává stejný impulz jako kdyby hráč střílel tak, jak to bylo vývojáři zamyšleno. V praxi to znamená, že stisknu například kolečko, ale server zpracuje pouze informaci jakobych mířil joystickem. 

Zdálo se, že ze situace není cesty ven. Hráči naléhali na 2K sports, aby nová funkce shot aimingu byla ze hry odstraněna, ale to se nestalo. Prakticky nedošlo ani k žádnému vyjádření nebo něčemu, co by hráče uklidnilo. Avšak po čase, v jednom z pravidelných patchů hry, přišla i změna v této funkci. Bylo stále možné ji využívat, ale kdo ji používal věděl, že je jiná, nová a poněkud více "náhodnější", protože cíl kam mířit je vždy někde jinde podle vzdálenosti od koše, typu hráče, zda hráč stojí nebo se pohybuje a jestli střílí ze středu nebo strany hřiště.

A ano tento update fungoval i proti hráčům s módovaným gamepadem a všechno vypadalo růžově. Ale postupem času se začaly objevovat důkazy, že tomu tak bohužel není. Ačkoliv hráčů s módovaným gamepadem, kteří trefují jednu střelu za druhou výrazně ubylo, tak se našlo několik výjimek, kteří i tuto zábranu obešli a nadále perfektně časují všechny střely. Způsob jakým to dělají bohužel není známý, možná tak funguje jen jeden typ gamepadu z několika nabízených, možná za tím stojí více práce, ale s tím 2K sports už nic neudělali nebo se jim to alespoň delší dobu nedaří.

Zajímavostí bylo, že v době největšího boomu módovaných gamepadů v NBA 2K21 byly gamepady úplně vyprodané a nebylo je možné nikde koupit. Prodejci těchto gamepadů se museli cítit v září minulého roku zhruba takto:

Otázkou zůstává, zda se to vyplatilo i hráčům a stihli si gamepad vůbec "užít" nebo skončil zaprášený někde na poličce v obýváku. A co vy? Využili byste takové příložitosti, jak cheatovat bez hrozícího banu, abyste vyhráli každý zápas, i když byste s tím zničili prakticky celý svůj i soupeřův zážitek ze hry? Znáte další hru, kde je možné legálně cheatovat bez hrozícího banu? Dejte mi vědět dolů do komentářů.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář